Winterhulp in Hongarije

12 maart 2014 - Thema: , | Herbert van Daalen

Iszófalva : Ds Gál Katalin.

Al vele jaren wordt er geld gegeven voor winterhulp aan Ds Gál Katalin in Iszófalva, dit is een kleine gemeente in het noordoosten van Hongarije. Deze dominee woont aan de rand van een Roma dorp waar veel armoede is. Als het ‘s winters koud is laat zij wisselend baby’s en kleine kinderen bij haar in de pastorie slapen, omdat er bij een aantal inwoners van dat dorp geen brandstof is en het dus erg koud is in die woningen. Ook verzorgt zij dan voor hen maaltijden. Zij deelt regelmatig voedselpakketten en brandstof uit aan die bewoners. Wij hebben haar in april bezocht. Zij liet ons veel bonnen zien voor aanschaf van diverse goederen. Zij heeft in de winter 2014/2015 € 935,00 ontvangen.

Oltalom : mevr. Ivanyi Margit.

De stichting Oltalom wordt al vele jaren door de Stichting HOE ondersteund in allerlei activiteiten, zij beheren oa een groot gebouw in Budapest waar dagelijks honderden daklozen worden opgevangen, zij hebben in Budapest een huis waar vrouwen die uit de prostitutie willen worden opgevangen en beheren veel scholen in het oosten van Hongarije waar vooral Roma kinderen les krijgen. In april hebben wij kort met Ivanyi Gábor, predikant en voorzitter van de stichting Oltalom en zijn dochter Ivanyi Margit , die contacten met steunende organisaties beheert, gesproken. Beide hebben op dit moment lichamelijk problemen, Ivanyi Gábor heeft hartproblemen er is een pacemaker geplaatst, Ivanyi Margit had net een galblaas operatie ondergaan waardoor zij nog erg moe was en wij het gesprek kort hebben gehouden. Zij hebben in de winter 2014/2015 € 3.100,00 ontvangen.

Miskolc: Moczo Tibor

Al vele jaren ondersteunt de Stichting HOE het tehuis Ref. Kismamaház Családok Átmenetí Otthona, mevr. Gálné Ács Mária in Miskolc. Bij ons bezoek in oktober 2014 hebben wij, toen wij bij haar waren, gesproken met Moczo Tibor, een leraar van een middelbare school die veel activiteiten organiseert onder de Roma kinderen in de omgeving van Miskolc. Gálné Ács Mária vroeg hem te ondersteunen met winterhulp omdat hij erg veel goed werk doet en actief is met evangelische werkzaamheden. Wij hebben ds. Keuter, die voor de stichting MEK in Hongarije werk verricht, ondertussen met hem in contact gebracht. In het najaar willen wij Moczo Tibor en ds. Keuter bezoeken om te kijken wat wij als Stichting HOE hier nog verder ondersteuning kunnen geven, het is een nieuw gebied voor ons. Zij hebben in de winter 2014/2015 € 440,00 ontvangen.

Orböttyan : Zolnai Lenie

Zolnai Lenie is een vrouw die al vele jaren in Orböttyan woont, zij heeft vele jaren gewerkt in het kindertehuis in Orböttyan. Zij zet zich in voor veel inwoners van Orböttyan, die onder de armoede grens leven. Wij wilden haar in april bezoeken, toen wij bij haar huis aankwamen was zij net met haar zoon naar het ziekenhuis gegaan omdat hij door een ongeval een ernstige hoofdwond en hersenschudding(?) had opgelopen. Hierdoor hebben wij haar niet kunnen spreken. Zij heeft in de winter 2014/2015 € 780,00 ontvangen.

Dunaalmás: Marton Livia

Marton Livia is directrice van het jongens/mannenhuis Református Szeretetház in Dunaalmás. Zij krijgt winterhulp voor het kinderhuis, maar ook voor een aantal inwoners van de gemeente in Dunaalmás, de werkloosheid in die omgeving is nog hoog. Zij heeft in de winter 2014/2015 € 620,00 ontvangen.

Szentes: Ds. Gilicze Adrás és Erzsike

Beide zijn dominee in de gemeente Szentes, zij gebruiken het geld voor de winterhulp voor de arme mensen bij hun in de gemeente. De kerkelijke gemeente van Szentes organiseert nu sinds kort zelf ook hulp voor de allerarmsten in hun gemeente. Zij hebben in de winter 2014/2015 € 620,00 ontvangen.

Dunaszekcso: Ds. Szabó Ildiko.

Deze gemeente hebben wij verleden jaar voor het eerst bezocht, deze dominee woont en werkt in een gebied waar de bevolking wegtrekt naar de grote steden omdat er weinig of geen werk is bij hun in de omgeving. Haar eigen gemeente is klein circa 35 personen, maar zij bedient ook een aantal kleinere gemeentes, vaak huiskamergemeenten in de omgeving, zij preekt vaak 4x per zondag. Zij krijgt van ons ondersteuning voor de verwarming van een kleine zaal waar zij ´s zondags dienst houdt en voor het houden van kinderevangelisatiemiddagen in de winter. Zij heeft in de winter 2014/2015 € 500,00 ontvangen.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

Gerelateerde projectinfo

Daklozenopvang Oltalom

28 februari 2024

Geloof delen verandert levens! Alleen God kan iemands leven veranderen én zet daar vaak Zijn kinderen voor in. Ons verlangen is om in Oost-Europa samen met de plaatselijke kerk het geloof te delen en te bouwen aan Gods Koninkrijk.... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer

26 januari 2024
Thema:

Stichting HOE zoekt een kantoorvrijwilliger die administratieve werkzaamheden op kantoor of thuis uitvoert voor een halve dag of twee dagdelen in de week. Voor meer informatie over deze functie, neem contact op per mail met bureaumanager Allard Selles aselles@stichtinghoe.nl of telefonisch... Lees meer