Winterhulp via stichting Bonus Pastor

8 december 2015 - Thema: , | Herbert van Daalen

We ontvingen een rapportage over de winterhulpverlening via stichting Bonus Pastor (Goede Herder) in Ozd. Deze stichting heeft in Ozd een verslaafdenkliniek en een therapiecentrum. De winterhulp is voor (ex-)cliënten die extra hulp nodig hebben tijdens de wintermaanden. Vorige winter kregen 21 mensen hulp.

Een van de mensen die hulp kreeg, is Ervin. Hij was alcoholverslaafd. Hij had een terugval in het najaar van 2014, maar met de hulp van de steungroep is hij gestopt met drinken en hersteld. Hij werkt thuis en heeft financiële problemen. Het geld is gebruikt om voor hem hem te eten kopen en zijn elektriciteitsrekening te betalen. Het geld kreeg hij niet rechtsstreeks, om te voorkomen dat hij in de verleiding zou komen om weer alcoholische dranken te kopen.

Enikő is 21 jaar en studeert aan de universiteit. Ze heeft het niet breed thuis, want haar vader besteedt een groot deel van het inkomen aan het kopen van sterke drank. Ze is erg getraumatiseerd wegens het alcoholisme van haar vader en opa. Ze neemt deel aan een persoonlijke begeleidingsprogramma om haar leven weer op de rails te krijgen.

Lóránd was een gokker. Hij nam deel aan het afkickprogramma in Ozd. Hij gokt niet meer. Hij is getrouwd en heeft een klein kind, maar de relatie met zijn vrouw is kwetsbaar wegens hun financiële situatie en schulden. Ze huren een apartement. Begin 2015 nam hij er een tweede baan bij om zijn gezin te onderhouden. Het gezin kreeg een bijdrage om twee maanden lang de gasrekening te betalen.

Het echtpaar János en Anna neent trouw deel aan allerlei programma’s die stichting Bonus Pastor organiseert. Het leven van dit stel veranderde nadat de alcholverslaafde János een korte termijn therapie in Ozd volgde. Hoewel de gezondheid van János instabiel is, vertellen ze graag over de verandering in hun leven zonder alcohol. Het echtpaar heeft geen werk. János werkte bij de spoorwegen, maar wegens alle problemen is hij ontslagen. Hij heeft ook last van een posttraumatisch stresssyndroom, want tijdens een verblijf in een psychiatrische inrichting, werd de patiënt die naast hem lag vermoord door een andere patiënt.

Gyöngyvér neemt deel aan het jongerenprogramma. Ze lijdt aan schizofrenie. Ze krijgt geen sociale ondersteuning en als er niet bijgedragen wordt zou ze ook haar huis moeten verlaten.

We vragen u voor deze mensen te bidden.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

Gerelateerde projectinfo

Wintercampagne [903000]

21 november 2022

De Oost-Europese Stichting KOEN (www.bibliahet.eu ) organiseert elke zomer in alle Hongaarsprekende gebieden Vakantiebijbelweken met in totaal zo’n 30.000 kinderen als deelnemers. In overleg met KOEN werd voor het jaar 2021 het Kees de Kort-boekje “Jacob en Ezau” uitgekozen... Lees meer

21 november 2022

De organisatie Christian Endevour (CE) in Roemenië organiseert zomerkampen voor verschillende doelgroepen. Een van de kampen heet ‘Hannah’. Kinderen uit het westen van Roemenië bezoeken dit kamp. Stichting HOE heeft een financiële bijdrage gedaan om het kamp mogelijk te... Lees meer

17 november 2022

Elke schooldag ontvangen honderden kinderen in het westen van Oekraïne een maaltijd. Voor veel kinderen is dit de plek waar ze naast onderwijs ook liefde en aandacht ontvangen. In een periode van oorlog en winter is dit ontzettend belangrijk.... Lees meer