Geen pennen, geen boeken, geen papier…

23 december 2019 - Thema: , , , | Johan het Lam

Dag 1 –

Als het bemodderde busje van zigeuner-evangelist Aleksandar voor het felgroen geverfde kerkje in Kucura halthoudt en de schuifdeur open knarst, kijk ik met ingehouden adem toe. Zullen we inderdaad de vereiste zes deelnemers krijgen die we nodig hebben om de training van de komende drie dagen te kunnen doen? De stroom mensen uit het 9-persoons busje houdt niet op. Dertien deelnemers. Halleluja. Maar dit blijkt nog maar het begin. Want een half uur later kunnen we starten met maar liefst 22 deelnemers, jong en oud. De meesten komen uit de home groups (huisgemeente) uit naburige dorpen die bij de zigeunergemeente behoren. Maar de volgende zorg dient zich al weer aan: zal het zin hebben dat er een speciaal team van STS (Simply The Story) is overgevlogen? Zal deze driedaagse training deze mensen kunnen laten groeien in geloof en kennis? Zullen ze hiermee leren zelf het Evangelie door te geven? Er zijn al verschillende trainingen geprobeerd en meestal werden die als te moeilijk en te lang ervaren.

Het wordt urenlang keihard werken, dat wel. Maar al gauw ontstaat er enthousiasme in de groep. Bijna iedereen reageert, is betrokken. Geen pennen, geen boeken, geen papier. Maar verhalen, Bijbelse verhalen. Verhalen, herhalen, gebaren, emotie, inleven, bewegen, expressie. En samen eten uit een enorme pan soep. Dat is de taal van de Roma. We moeten de zigeuner een zigeuner zijn. En kijk, het gebeurt, het beweegt, de Heilige Geest is aan het werk. Iedereen is moe aan het eind, de trainers ook: zo’n grote groep zou met meer trainers moeten worden gedaan. Minstens drie Bijbelse verhalen krijgen de deelnemers mee, zo dat ze die uit het hoofd kennen, ze zich die kunnen voorstellen en ook de boodschap ervan hebben begrepen en ervaren.

Maar wacht…iedereen krijgt de opdracht mee om de verhalen aan zoveel mogelijk mensen te vertellen.

Dag 2 –

De zware geur van in een koekenpan gebakken friet hangt nog in het zigeunerkerkje van Kucura, maar de training in het vertellen van Bijbelverhalen is al weer in volle gang. Ze zijn al uren bezig. Ik zie groepen mensen in cirkels, ik zie Romamensen opstaan om een Bijbelverhaal in de groep te vertellen. Het gebeurt, ze doen het, ze overwinnen hun verlegenheid. Al kunnen ze niet lezen of schrijven, al voelen ze zich hun hele leven al een loser, ze krijgen hier een manier om toch zelf een verhaal uit Gods Woord te vertellen.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

26 januari 2024
Thema:

Stichting HOE zoekt een kantoorvrijwilliger die administratieve werkzaamheden op kantoor of thuis uitvoert voor een halve dag of twee dagdelen in de week. Voor meer informatie over deze functie, neem contact op per mail met bureaumanager Allard Selles aselles@stichtinghoe.nl of telefonisch... Lees meer

23 januari 2024

Marinela en haar kinderen Claudia en Fabrizio wonen al 15 jaar in de Alexandru Macedonski-straat in Craiova, in een voormalig genationaliseerd huis, klein en oud. Het huis is niet hun eigendom, maar behoort toe aan het stadhuis. Marinela is... Lees meer